Rotamız Mutluluk
 /  Gezinti Bağlantılarını Atla
Ana Sayfa /
Makaleler /
ÇOCUKLARDA İŞARET ETMENİN ÖNEMİ

İşaret becerisi çocukların küçük kaslarını kullanmada ilk becerilerinden biridir. Bu nedenle önemi oldukça fazladır. Gelişim önce büyük kaslarda başlarda ve küçüğe doğru gider. Örnek olarak kol-el ve parmaklar olarak sıralayabiliriz. El becerileri ince motor beceriler olarak geçmektedir. İnce motor beceriler aynı zamanda el göz koordinasyonunu da desteklemektedir. Böylece çocuk da küçük kas becerileri öğretilirken koordinasyonu da desteklenmektedir.

Otizmli çocuklarda ince motor becerileri geliştirmek bazı durumlarda zor olabiliyor bu da çocukların bazı ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılamalarını zorlaştırıyor. Örnek olarak kaşık tutmak gibi. 

Bu becerileri çocuğa kazandırmak için birçok yöntem vardır. Parmak ile işaret etmeyi öğretmeden önce çocuğa kavrama yöntemini öğretmemiz gerekir. Bunun için çocuğun avucunun içine sığacak bir parça koyduktan sonra kavramasını isteyerek parmaklarını kapatması konusunda yardımcı olabilir. Kavrama işlemini tamamen öğrendikten sonra ince motor alıştırmaları yapılır.  Bu alıştırmalara örnek verecek olursak ipe boncuk dizme, oyun hamuru ile oynama, mandal ile ponpon taşıma vs. diyebiliriz. bu alıştırmalar yapılırken çocuğun el göz koordinasyonu da gelişecektir çocuk tuttuğu materyali inceleyecek ve ona odaklanacaktır.

Otizmli çocuklarda parmak işareti konuşmanın yerine geçebilir. Çocuk sözcüklerle kendini ifade edemediği için istediği şeyleri söyleyemediği için bunları işaret ederek gösterecektir dışarı çıkmak istediğinde kapıyı, acıktığı zaman buzdolabını, susadığı zaman bardağı ve oynamak istediği oyuncağı size göstererek iletişim başlatabilir.

Durumu daha da genişletecek olursak :

Çocuk işaret etme ile; bir nesneyi talep edebilir ve bu isteğini size aktarabilir. İşaret etme ile başkalarının sorularını yanıtlayabilir örneğin ‘’kuşu göster?’’ ‘’Hangisini istiyorsun?’’  ‘’ Muzu göster’’ gibi taleplerimize karşılık verebilir. Gördüğü 2 tane aynı nesneyi işleyebilir mesela resimde gördüğü bir kiraz ile tabağın içindeki kirazı. Çocuk ile karşılıklı oyun oynarken arabayı ona doğru gönderdiğinizde o da size geri gönderdiğinde arabayı ve işaret ederek tekrar size geri göndermesini isteyebilir burada sizin eylemlerinizi yönlendirebilir. Çocuk işaret ettiği zaman ve biz onun işaret ettiğini anlayıp sorularını cevapladığınız zaman çocuğun motivasyonu yükselecektir ve sizinle olan iletişimi artacaktır. Sizinle olan iletişimi artınca çocukla sizin aranızdaki  ortak dikkat süresi de artacaktır, çocukla aramızda olan bağ daha anlamlı hale gelecektir .


Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon l Yazılım K7