Rotamız Mutluluk
 /  Gezinti Bağlantılarını Atla
Ana Sayfa /
Makaleler /
KABIZLIK VE DUYU BÜTÜNLEME

Kabızlık, çocuklarda oldukça sıklıkla görülen bir bağırsak problemidir. Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması veya boşaltımı yapılan dışkının boncuk boncuk, sert ve kuru olması kabızlığın göstergesidir. Kabızlık sadece kaka yapamama durumu değildir.

Kabızlık Nedir ve Nedenleri Nelerdir?

Kakaların sert ve kuru olmasından dolayı bağırsak içerisindeki geçişlerinin yavaşlaması kabızlığın bilinen en yaygın sebebi olarak kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra kabızlığı arttıran birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar; bağırsağı etkileyen sinir ve kas bozuklukları, metabolik bozukluklar, genetik yatkınlık gibi organik nedenlerin yanı sıra kakayı tutma davranışı, duyusal bütünleme problemleri, yeteri miktarda sıvı tüketilmemesi, yeteri kadar lifli gıdaların tüketilmemesi, hareketsizlik, yaşam rutinlerinde değişimlerin olması, tuvalet eğitimi sorunları, laktoz intoleransı (süt ve süt ürünlerine duyulan hassasiyet) gibi fonksiyonel nedenler kaynaklı da olabilir.

Kabızlık ve Duyu Bütünleme

Çocukların tuvalet alışkanlığı edindikleri ya da edindikten sonraki dönemlerde tuvalet kaçırma ya da tutma sorunlarında, duyu bütünleme problemlerinin de sıklıkla süreci sekteye uğratan önemli sebeplerden biri olduğu görülmektedir. Duyu bütünleme problemleri olan çocuklar tuvalet alışkanlığı edinmekte zorlanırlar. Bunlara neden olan duyusal problemler şunlardır:

  1. Beden farkındalığı zayıf olan çocuklar kaka ya da çişinin geldiğini, kaçırdığında altını ıslattığını fark etmeyebilir.
  2. Beden farkındalığı duyusunu arzulayan çocuk kakasını ve/veya çişini tutabilir. Böylece kendini güvende hisseder. Sürekli tuvalet tutma alışkanlığı zamanla mesane ve bağırsakta istemsiz kasılmalara ve dolaylı olarak kaka/çiş kaçırmalarına sebep olur.
  3. Ağız içi duyarlılık nedeniyle beyaz gıdaları (makarna, pilav…) veya düşük lifli gıdaları tercih eden (seçici yiyici) çocuklarda da kabızlık olur.
  4. Denge duyusundaki hassasiyete bağlı olarak bazı çocuklar tuvalete düşme korkusu nedeniyle tuvaletini tutar.
  5. Dokunma duyusunda hassas olan çocuklarda tuvaletin soğukluğundan, dokusundan etkilenir ve tuvaletini yapmak istemez.
  6. İşitme duyusu eşiği düşük olan çocuklar sifonun sesinden, su sesinden, boru sesinden korkabilir.
  7. Çocuğa beden ve mesane bağırsak farkındalığını sağlayacak olan duyuların hissedilmemesi ve yanlış yorumlanması çocuklarda çiş ve kaka kazalarının meydana gelmesini veya bunun aksine çiş ve kakayı tutma problemlerinin yaşanmasına neden olabilir.

Kabızlık çok rahatsız edicidir. Şişkinlik, kramp, karın ağrısı nedeniyle halsizlik, mide bulantısı, karamsarlık görülür. Duyu Bütünleme sorunları nedeniyle kabızlık çeken çocuklar genellikle mide ağrısından şikayet ederler. Duygusal olarak hassas olabilirler ya da öfke nöbetleri geçirebilirler.


Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon l Yazılım K7