Rotamız Mutluluk
 /  Gezinti Bağlantılarını Atla
Ana Sayfa /
Makaleler /
ÜFLEME BECERİSİ NASIL KAZANDIRILIR ?

Üfleme becerisi dil gelişimini sağlamada çok önemli bir role sahiptir. Üfleme yaparken çocuğumuz nefes egzersizleri yapıyor ve dudağını , çenesini aktif olarak kullanarak ses çıktılarına zemin oluşturuyor. Zemini güçlendirmenin en etkili yolu da üfleme becerisini çeşitlendirerek uygulamaktır. Çeşitlendirilen üfleme becerileri çocuğumuzun aktif olarak bu beceriyi yapmasını destekleyecektir. Üfleme yüz, dudak, dil ve ses farkındalığının oluşmasını sağlar. Dilini, yanaklarını, dudaklarını kullanarak  yeni sesler çıkaracağını fark eden çocuğumuz bu noktaları aktif olarak kullanma eğilimine yönelecektir. Bu sayede de üfleme konuşma seslerinin oluşmasını sağlamış olacaktır.

Peki çocuklarımıza üflemeyi nasıl öğretebiliriz?

Öncelikle derin nefes alıp verme nefes alırken “f ve p” sesini çıkarmak gibi çalışmalar yapılmalıdır. Dudak yuvarlaklaştırılarak ‘’f ve p’’  seslerini çıkarmalar yapılmalıdır. Ardından bir mumu üfleyerek söndürme, pinpon topunu üfleyerek yere düşürme , baloncuk üfleme, bir kabın içindeki simli suyu üfleyerek dalgalar oluşturma, pipetle kağıttaki sulu boyayı üfleyerek şekiller oluşturma, minik kağıtları (yaprak ,çimen, pul) avcumuza alıp üfleyerek uçurma , balon şişirme, düdük çalma, flüt çalma vb. bir çok etkinlikle üfleme becerisi desteklenebilir.

Üflemeler uzun, kısa, yumuşak ve sert üfleme şeklinde olabilir. Üfleme süresini arttırmak ve nefesini daha uzun süre kullanabilmek için mumu üflerken çocuk ve mum arasındaki mesafe uzatılabilir. Böylelikle çocuğumuz mumu söndürmek için nefesini daha etkili kullanmayı öğrenecektir.


Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon l Yazılım K7