Gebelikte gelişim geriliği türleri simetrik ve asimetrik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Simetrik gelişme geriliğine sahip bebekler orantılı bir vücuda sahiptir, tüm iç organları küçüktür ve gelişme geriliği gebeliğin erken dönemlerinde başlar. Simetrik gebelikte gelişme geriliği çoğunlukla bebeğin kendisi ile ilgili nedenlerden (kromozomal bozukluklar, gebeliğin erken dönemlerinde geçirilen enfeksiyonlardan) meydana gelmektedir..
Asimetrik gelişme geriliğine sahip bebeklerin ise kafaları normal boyuttayken vücutları olması gerekenden çok daha küçüktür. Hamileliğin başında bebeğin büyüme potansiyeli normaldir ve genellikle gebeliğin son üç ayına kadar anne karnındaki bebek normal büyüme gösterir. Ultrasonda kafaları vücutlarından daha büyük görünür. Asimetrik gelişme geriliğine gebeliğin süresi dolması durumunda da rastlanabilir: Süresi dolan ve işlevleri azalan plasenta bebeğin ihtiyaçlarını yeterince karşılayamadığı için bebek depolarını tüketmeye başlar ve asimetrik gelişme geriliği ortaya çıkar.
Simetrik ve asimetrik gelişim geriliği birbirlerinden farklı olduğu için, tanısal ve danışmanlık açısından bu iki grubun birbirinden ayrılması önemlidir.